Durangoko Kobika Gastroko Iñigo eta Koldo Kortabitartek irabazi dute Bizkaiko Pintxo Txapelketa 2023. urtean. Ekainaren 13an eta 14an egin da, Artxandako Bilboko Goi Mailako Ostalaritza Eskolan.
Txapelketa hau egiteko erabili zuten pintxoa Mr. Rabit, untxi gisatu batean oinarritua. Untxia boilurrean, eztian eta ziapean bustiko dugu, eta tenperatura baxuan erreko dugu hamabost orduz. Hezurrekin salda tradizionala egiten dugu, gisatuarekin batera. Hiru irinezko ogi batean sartu eta lima pixka batekin estaliko dugu, maionesa min batekin, eta lore eta kimu batzuekin apainduko dugu», deskribatzen du Iñigo Kortabitartek bere proposamen irabazlea.
Bizkaiko Pintxo Txapelketaren 2023ko txapelduna Bizkaia izango da Madril Fusion 2024an egingo den Espainiako Ostalaritzako Estatuko lehiaketan.
Azpitxapelduna Bilboko Antxoa tabernak eta Eduardo Mejiaren Antxoa sobada pintxoak irabazi zuten. Azken horrek Bilboko Pintxo Sortzaile Onenaren saria ere eman zion. Eta hirugarren postuan Ermuko Mendiola taberna sailkatu zen, José Manuel Rodríguez Tuniado arkitektoaren proposamenarekin.
Bizkaiko Pintxo Txapelketako zortzi finalistak hauek izan ziren:
José Manuel Rodríguez, Ermuko Mendiolakoa, Tuniado pintxoarekin
Eduardo Mejía, Bilboko Antxoakoa, Antxoa sobadarekin
Anwar Tammam, 12koa La Bodeguita , Bilbokoa, Aurpegi politarekin
Iñigo & Koldo Kortabitarte, Durangoko Kobikakoa, “Mr. Rabit ”
Jesús González, Ermuko Sagarra, bakailao-molletearekin
Manuel Gómez eta Daniela Patru, Bilboko Plaza Berriko Lapikoa, Gazta eta arkumearekin.
Julen eta Xabier Perez, Ermuko Kiskakoak, “Hizkuntza unibertsala” rekin
Manuel Eduardo, Mungiako Haritza Café & Gastro-koa, Goazen tuntunera pintxoarekin

Pintxo tradizionalen modalitatean, Mungiako Haritza Café & Gastroko Manuel Eduardo izan zen txapelduna, bere pintxoari esker. Brioche hau hilzorian dago
Bilboko Pintxo Tradizional Onenaren saria, berriz, El Globo-k jaso zuen, Adriana Coronel sukaldari-buruak eta Vidal Herveiak jaso zuten Txangurro gratinatua lanarekin.
Bizkaiko Pintxo Txapelketaren kategoria honen helburua Bizkaiko ostalaritzako establezimenduen pintxo barrei balioa ematea da. Lurralde osoko 50 pintxok parte hartu dute.
Parte hartzen duten ostalaritza-establezimenduetan bertan egindako herri-bozketaren ondoren, non bezeroek gustukoen dituzten pintxoak dastatu eta bozkatu dituzten, lau pintxo bozkatuenak ekainaren 14an Bilboko Ostalaritza Goi Eskolan ospatutako final handira pasa ziren.
Lau finalistak hauek izan ziren:
Jesus Gonzalez, Ermuko Sagarrakoa, Yakitori pintxoarekin.
Manuel Eduardo, Mungiako Haritza Café & Gastrokoa, brioche honekin hilzorian dago
Txema Loroño, Getxoko Galea Zaharrekoa, olagarroarekin eta patata-parmentierrarekin
Eta Onofre Larrea, Gallartako Meatzakoa, bere pintxoarekin, Seme puta
Bizkaiko Pintxo Txapelketako saioetako epaimahaiak Dani García, Getxoko Itsas Gastronomia Aholkularia; Alfonso Rey, Barakaldoko Puerta Bilbao Hoteleko sukaldeburua; Víctor de Castro, Zornotzako Leku Ona Gozotegikoa; Jorge Fiat, Garaiko Aboiz jatetxekoa; Jone Etxaiz, Amorebietako Boroa jatetxekoa; Joseba Lozano, Bilboko Goi Ostalaritza Eskolako zuzendaria; Oier Biritxinaga, Fagor Industrial Chef Exekutiboa; Alex Duke, Etxebastarreko chef korporatiboa; Tomás Sánchez, Bizkaiko Ostalaritza Elkarteko ohorezko presidentea; Sandra Atutxa, Deia-ko kazetaria; eta Borja Etxebarria, Bilboko Yandiola The Boar-eko kazetaria.
Bizkaiko Pintxo Txapelketa ekimena, Bizkaiko Ostalaritza Elkartea, Bizkaiko Foru Aldundiaren eta Bilboko Udalaren laguntzarekin.gure gastronomiaren elementu bereizgarri gisa pintxoari balioa ematea du helburu, eta pintxo-barrek aisialdiko eta sozializazioko jarduera gisa, Bizkaiaren nortasun eta irudi gisa eta erakargarritasun turistiko gisa duten garrantzia aitortzea.


